[...] przez co ich jakość odbiega od tych z większą tradycją spożycia wołowiny (np. z Argentyny czy USA). Dochodzi jeszcze fakt, że w przypadku spożycia tatara mięso to jemy surowe, więc stopień ryzyka dla naszego organizmu wzrasta. Niemniej jednak jeśli ktoś ma pewne źródło zakupu określonego rodzaju wołowiny, jest ona dobrej jakości (a co za [...]
[...] 10tys mieszkańców, nie ma tu takiego czegoś jak ryż brązowy. Owsianka jest tylko w Tesco Jogurt danon Activia... :) Ma kultury probiotyków. Warzywa jem zazwyczaj surowe bo nie lubię gotowanych. Czasem smażę mięso, ale raczej gotowane / pieczone. Narazie spada mi w pasie ok 0.5cm przez 2 tygodnie, ale! waga mi poszła do przodu i [...]
[...] jajka, tłuszcz i dodatki o ile sa jakieś warte policzenia, typu żółty ser, czy boczek, bo 20 g cebuli to nie ma co liczyć Tak samo robisz z mięsem - mięso - ważone surowe i dodatki, a nie jakaś panierowana pierś, która nie wiadomo co zawiera ;-) W każdym posiłku powinno byc pełnowartościowe białko - rozsądnie by nie było go mniej niz [...]
[...] w wodzie do ostygnięcia. Wydaje mi się, że tak przygotowanego mięsa nie przechowasz tak długo jak np. wędzonego. Ale wychodzi bardzo smaczne, soczyste, po prostu nie jest surowe, ale nie jest też wygotowane na wiór i nie kurczy się. Jedynie to, że pierwotnie nie było prawie wcale słone, mam nadzieję, że teraz lepiej wyjdzie. Moi rodzice coś [...]
Polecam dodatkowo gołąbki na włoskiej kapuście w wersji wege i normalnej, zamiast ryżu kasza gryczana, dużo startej marchwi, czosnku i grzybów - do tego, wedle uznania na święta wrzucam mięso z szynki/karkówki własnoręcznie mielone, ze 2 jajka do środka , podane w sosie z pieczarek lub tradycyjnie w pomidorowym:D
[...] ważymy przed, a mięso po obróbce? Gdzie tu logika? I co się dzieje z tym "zniszczonym" białkiem, azotem? Wyparowuje? Zawsze też możecie sprawdzić w tabelach wartości danego mięsa surowego i ugotowanego/upieczonego. Te drugie ma więcej białka na 100g niż surowe. Czyli wniosek z tego taki, że gotowanie powoduje syntezę białka w garnku? %)
[...] jako ze na wyjezdzie jadlam malo miesa, poza krewetkami (o ile to mieso), to nic innego nie chce mi sie jesc. w kazdej postaci. grillowane, gotowane, wedzone, kotlety, surowe, tylko nie typu hamburger albo jakies swinstwa. I salate w duzych ilosciach, pomidory i ser bialy wcinam. praktycznie rzecz biorac weglowodanow za duzo tu nie ma, a [...]
[...] ciastek, wyrobów piekarniczo-cukierniczych... Moje jedzenie to mięso, jajca, ryż (jak mogę zjeść oczywiście), masło i masło klarowane, oliwa z oliwek, warzywa kupuję surowe i robię sama.. Do bełta wpada siemię lniane i odrobina kakao, czasem ciut wiórków kokosowych. Kaw piję max dwie dziennie teraz. Kawa fusiasta. Dieta uboga ale czysta - [...]
[...] placilem w 3miescie banan ja mam jeden taki posilek ale dosc dlugo sie robi wczoraj godzine mi zajelo makaron z kurczakiem w pomidorach na mala kosteczke tniesz mieso surowe i wrzycasz na patelnie , smazysz na oliwie z oliwek az sie zrobi tak delikatnie brazowe zeby bylo chrupiace dodajesz przyprawe 'przyprawa zlocista do kurczaka' - [...]
[...] chemią - tak, bo toksyny środowiskowe wędrują spcjalnie nam na złość do chudych mięsni, a omijają te okryte tłuszczem %-) Brawo! -najbardziej wartościowe źródła białka:surowe żółtka jaj, podroby(wątroba,mózgi,zoladki,serca), karkówka, lopatka Tłuszcze: nasycone z powyższych źródeł w dużych ilościach są pozyteczniejsze i mniej szkodliwe niż [...]
właśnie odkryłem, że w dziennikach jest SPAM ! Witam :)\ Surowe jaja <- masakra Wuchta Orzechy laskowe są mają najmniej tłuszczy spośród wszystkich orzechów :), a np KOKOS... ma więcej kwasów tłuszczowych nasyconych niż najbardziej tłuste mięso na świecie- ot taka ciekawostka. BTW: Dobranoc :) Zmieniony przez - EcoSfera w dniu 2009-10-16 [...]
[...] też, są to produkty dostarczajace od 200-350 kcal na 100 gr. w dodatku ich je sie najwięcej),żeby utrzymać prawidłowy pasaż treści pokarmowej musisz uzupełniac włókno, awięc surowe "niestrawne" warzywa, marchew,natka zpietruszki, kapusta, napewnotakże i ziarna zbóż w niewielkiej ilości(2 kromki pumpernikla lub razowca light dziennie), [...]
[...] ze odpowiednio intensywne stostuje, natomiast jeszcze tak czy tak zaloze wątek odnośnie tego w innym dziale. Zastanawia mnie jeszcze fakt, czy te 150g mięsa obejmuje mięso surowe, gotowane, czy pieczone :) Wartosci bralem z dobradieta.pl Moze gotowane zblizone jest gramatura do surowego, ale gdybym chcial zalozmy zjesc pieczone? Jak to liczyc, [...]
[...] 4,6/0,4/20,4 104kcal mięso mielone z indyka 100g 19,2/0,7/0 - 90kcal pomidory z puszki (nie wliczone do bilansu) Łącznie: 23,8/1,1/20,4 - 194kcal Brak tłuszczu. Warzywa weź surowe, idealna pora na to. Od konserwowych dużo lepsze i tak mrożone. Polej je oliwa z oliwek extra vergine. Mięso mielone, imo, jest kiepskie na redukcji. Kto wie co tam [...]